|  Bristol  |  Történelem  |  Gazdaság és ipar  |  Látnivalók  |  Sport  |  Kultúra  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Történelem

60 000 éves régészeti leletek bizonyítják, - amelyet Shirehamptonnál találtak -, hogy az őskőkori időktől kezdve már éltek itt. A Római Birodalom idejében volt egy település, Abona, amely a mai Sea Millsnek felel meg. Ezek mellett találhatunk még ókori római villákat, erődítményeket, és a rómaiak által tervezett utakat is a régióban. A 11. században a normannok elfoglalták a mai Bristol megye területét, és lerombolták dél-nyugat Anglia egyik legerősebb kastélyát.

Bristol
Bristol (Foto: flickr by e-diot)

A belvárosban található az Avon folyó, amely egészen a Bristol kikötőig fejlődött ki. A 12. századtól egy fontos kereskedelmi kikötő volt, és itt zajlódtak a legfőbb üzletek Anglia és Írország között. 1247-ben megépítettek egy új hidat, amely átvette az akkori Bristol-híd szerepét. 1373-ban megkapta a megyei státuszt. Ebben a periódusban Bristol volt a központja a hajóépítésnek és a gépgyártásnak. Bristolból indult több világjáró, pl. John Cabot, aki 1497-ben indult el felfedezni Észak-Amerikát.

A 14. századra Bristol Anglia 3. legnagyobb középkori városa volt (London és York után). Lakossága 15 000-20 000 közé tehető volt, azonban a pestis jelentős szerepet játszott abban, hogy csökkent a népesség száma. Ekkor már csak 10 000 ember tartózkodott itt egészen a 15.-16. századig. A bristoli egyházmegyét 1542-ben alapították. A korábbi St. Augusztin Apátság lett a Bristoli Székesegyház. Az 1640-es Cromwell vezette polgárháború alatt, a várost elfoglalták a király seregei, miután lerombolták a királyi erődítményt.

A 17. században hatalmas fejlődés, és a népesség rohamos növekedése jellemezte a térséget. Miután az angolok jelentős gyarmatokra tettek szert világszerte, sok embert hoztak ide rabszolgának, főleg Afrikából. Liverpool mellett, Bristol volt még a rabszolga-kereskedelem fő központja egy rövid ideig. Közel félmillió embert szállítottak Afrikából az Egyesült Királyságba, és 2000 hajó hagyta el ezügyben Bristol partjait.

Bristol
Bristol (Foto: flickr by Daniele Sartori)

1760-tól kezdődő verseny Liverpoollal, a tengeri kereskedelem szétesése, a franciák elleni háború, és a rabszolga-kereskedelem eltörlése a város bukásához vezetett. Nem tudtak lépést tartani a többi brit helységgel, főleg az olyanokkal, ahol a manufaktúra virágzott, mint pl. Anglia északi része. Mindazonáltal Bristol lakossága ötszöröződött a 19. század alatt, köszönhetően a kereskedelem fejlődésének, és az új iparágak bevezetésének. 1793-ban és 1831-ben viszont zavargások törtek ki a városban: az első azért, mert a Bristol-hídon vámot akartak kivetni, a második pedig egy korábbi reform elutasítása miatt.

Bristol jelentős károkat szenvedett a német légierőktől, az ún. Luftwaffétől a II. világháborúban. Az eredeti bevásárlóközpont – közel a hídhoz és a kastélyhoz – ma egy park, amely két lebombázott templom romjait, és a kastélynak kisebb töredékeit tartalmazza. A harmadik megsérült templom, a St. Nicholas, fel lett újítva, és manapság múzeumként „üzemel”. Ez továbbá tartalmaz szobrokat Edward királyról, amelyeket az Egyesült Királyság több ponjáról szállítottak. Bristol belvárosát felújították, ahol több 1960-as beli torony, és építmény található, illetve több út is ki lett építve.

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Bristol