|  Bristol  |  Történelem  |  Gazdaság és ipar  |  Látnivalók  |  Sport  |  Kultúra  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Látnivalók

Bristol Zoo: A Bristol Zoo Anglia egyik legnagyobb állatkertje. Több másik ilyen intézménnyel van kapcsolatban a világon, akikkel egy közös program keretében védelmezik a kihalóban lévő állatokat, szaporítják őket, stb. Egyik ilyen állat a makimajom, amelyből már nagyon kevés él a világon, azok is Madagaszkárban csak, de a sorozatos erdőírtások miatt nincs lakhelyük az élőlényeknek. Az állatkert egyébként 1836-ban nyitotta meg kaput. Olyan fal van köréépítve, amely a Viktória-kori stílusra emlékeztethet. Itt forgatták az egyik televíziós sorozat, az Animal Magicot is.

Bristol Zoo
Bristol Zoo (Foto: flickr by IanHaskins)

Bristol Székesegyház: A katedrális anglikán stílusban épült fel 1140 környékén. Ez szolgált az érsek és az egyházmegye székhelyeként. A College Greennél található a katedrális, amely bemutat nekünk egy harmonikus képet magas, gótikus ablakokról és hasonlókról. Ezek rácáfolnak arra a tényre, hogy több, mint 700 évig építették a székesegyházat. Számos emlékmű van az épületen belül, továbbá egy nagy, történelmi jelentőséggel bíró orgona.

Bristol Kikötő: A legfontosabb kikötő a város területén. Kb. 28 hektáron terül el, és ami érdekes, hogy már a 13. századtól létezett, de az évszázadok alatt újjáépítették, de a 19. századtól már nem változott a kinézete. Nem nagyon szokott problémákat okozni a kikötőnek a periodikus apály-dagály jelenség az Avon folyón, hiszen rendszeresen szabályozzák. A Bristol Kikötőn szokták megrendezni az egyik leghíresebb városi fesztivált, ahol hajók százait mutatják be.

SS Great Britain
SS Great Britain (Foto: flickr by DanieVDM)

Az SS Great Britain volt az első óceánjáró hajó, amelynek vasból volt a törzse és a propellere. 1843-ban indították útjára, és abban az időben ez volt a legnagyobb hajó. Eredetileg 120 elsőosztályú, 132 másodosztályú ember, ill. 130 felügyelő fért el rajta, de amikor kialakítottak még egy fedélzetet, akkor már 730 főt bírt el a hajó. Jelenleg, a Bristol Kikötő múzeumának a leglátogatottabb darabja, ill. hozzá kell tenni, hogy több díjat is nyert.

A Bristoli Ipari Múzeumban főleg a tengeri dolgokon van a hangsúly, de 2006. október 29-én bezárták az épületet. Az itt található ereklyéket áthelyezték a Bristoli Múzeumba, amelyet 2011. tavaszára terveznek megnyitni.

A Glenside Múzeumot egy glenside-i pszichiáter, Dr. Donal F. Early alapította az 1950-es években. Összegyűjtött egy kollekciót a Glenside-ban megtörtént nevezetes eseményekről. Amikor az épület bezárt, a tételeket átvitték a Glenside Kápolnába. A kápolna 1861-ben épült, és főleg a helyi kórház épületének fejlődését mutatja be képekkel, és írásokkal illusztrálva. A múzeumba nincs belépődíj, de az adományt elvárják a látogatóktól.

Arnolfini
Arnolfini (Foto: flickr by PeteJohnston)

A Blaise Kastély egy 18. századi bristoli palota. Jane Austin egyik regényében úgy emlegetik, hogy a „legjobb hely Angliában”. A kovakövirészei az épületnek azt következtetik, hogy az ingatlan eleinte neolítikus (kőkorszakbeli) farmerek lakták. De ugyanakkor vannak arra utaló jelek, hogy a bronzkor, a vaskor, és a római időszak is hatással volt rá. Az angol-szász invázió és a kereszténységre való térítések után a területet a worcesteri érseknek adományozták. Az építését 1766-ban kezdték el; a tervezés pedig Robert Mylne nevéhez fűződik.

Az Arnolfini egy művészeti galéria Bristolban. A működtetését a városi tanács, ill. az Angol Művészeti Tanács finanszírozza. A galériát 1961-ben hozták létre Jeremy Rees által. Eredetileg azzal a céllal készült, hogy Nyugat-Anglia művészeti sajátosságait jelenítse meg. Nevét egy képről kapta, amelyet Jan van Eyck festett, címe: Arnolfini portréja. Arnolfini egy kereskedő és művész volt. A festmény a londoni Nemzeti Galériában látható. Mielőtt elkezdték volna fejleszteni az épületet, a művészeti galéria 400 000 látogatót vonzott évente.  A belépés mindenki számára díjtalan.

Ashton Udvar
Ashton Udvar (Foto: flickr by Michael (mx5tx))

Az Ashton Udvar egy palota, és ingatlan Bristol nyugati részén. Habár az ingatlan főleg Észak-Somersetben található, mégis Bristol város tulajdona. A területen szokták megrendezni lvente a Hőlégballon Fiesztát és az Ashton Court Fesztivált. Az épület „magja” a 15. században készült el, de az évszázadok alatt növekedett a nagyságaA helység egyes részeit bérbe adják lakodalmak, esküvők, bulik, konferenciák lebonyolítására.

Clifton Cathedral
Clifton Cathedral (Foto: flickr by gloskeith)

A Clifton Cathedral egy római katolikus katedrális Bristol városában. A város Clifton nevű régiójában található. 1970 és 1973 között kezdték el építeni John Laing & Son cég által. Közel 1000 ember fér el a helységben. A két fő alkotóeleme az épületnek a beton és a gránit. Utóbbit Aberdeenből hozatták. A székesegyház elkészítése 600 000 £–ba került.

A Bristoli Természeti Fesztivál egy 2 napos esemény, amelyet minden júniusban rendeznek meg Bristolban. Többmint 100 program van egy ilyen alkalmon, pl. bemutatók, túrák, filmnézés, koncertek, tudományos ismertetők, stb. A fesztivált több intézmény is támogat, mint pl. a helyi állatkert, a művészeti galéria, vagy éppen a Bristoli Egyetem.

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Bristol