|  Bristol  |  Történelem  |  Gazdaság és ipar  |  Látnivalók  |  Sport  |  Kultúra  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Kultúra

A város híres zene– és filmiparáról, illetve 2008-ban egyik jelölt volt az Európa Kulturális Fővárosa címre.

Bristol legfőbb színházcégét, a Bristol Old Vic-et 1946-ben alapították a londoni Old Vic leányvállalataként. Ez a King Streeten található, és olyan épületek, illetve termek tartoznak ide, mint például a Royal Színház, a modern stúdiószínház, a New Vic, egy hall, és különböző bárok a szomszédos Coopers’ Hallban. A Royal Színház elsőosztályú épületként van elkönyvelve, és Anglia egyik legrégebben működő színháza. A Bristol Old Vic Színházi Iskola, amely eredetileg a King Streeten volt, már egy különálló társaság. A Bristol Aréna egy nagyobb színház, ahol általában nemzeti utazási előadások vannak.

Theatre Royal
Theatre Royal (Foto: flickr by crbrwr)

Az 1970-es évektől kezdve, a város több rock, punk, funk zenekar otthonaként szolgált. Legismertebb talán a The Popo Group nevű együttes. 10 évvel később Bristolban született meg Anglia egyik zenei stílusa, a hip-hophoz hasonló, trip hop zene. Ide olyan előadókat sorolunk, mint a Tricky, Portishead, Smith & Mighty, vagy a Massive Attack. A drum’n’buss is jelentős szerepet játszik a város zenei életében, hiszen innen került ki pl. a Mercury Prize, vagy a More Rockers. Bristolban számos olyan helyet találhatunk, ahol ezeket a tehetségeket felfedezik, mint pl. a Fiddlers, Victoria Rooms, a jazz-orientált The Old Duke, és még számos kocsmahelység.

A Bristol Városi Múzeum és Művészeti Galéria otthona több természeti-történelmi, régészeti, gyűjteményeknek, kínai kerámiának és művészetnek. A Bristoli Ipari Múzeum 2006. oktüberében zárt be, de tervezik, hogy 2011-re újjáépül, és más névvel fogja várni a látogatókat. A városi múzeumban három megőrzött történelmi részleg van: a Tudor Red Lodge, az ún. Georgian House, és a Blaise Kastély.

The Old Duke
The Old Duke (Foto: flickr by crabchick)

Az Aardman Animations cég általi animációs filmek, sorozatok, és reklámok ugyancsak hírnevet adtak a városnak. Itt található a BBC West regionális székhelye és a BBC Nemzeti Történelmi Egysége. Bristol környékén található helyeken gyakran rendeznek nemzeti-töténelmi programokat, mint pl. a gyerekek egyik tv-műsorát, az Animal Magicet is itt, a bristoli állatkertben forgatták. Számos híres színész születési helye Bristol, akik azóta már hollywoodi filmekben is láthatóak.

Az angol irodalomban is szerepet játszik Bristol, hiszen itt született Thomas Chatterton, 18. századi költő, Robert Southey, és Samuel Taylor Coleridge. Illetve William Wordsworth is eltöltött egy kis időt a városban, hiszen Joseph Cottle itt publikálta a könyét, a Lírikus Balladákat 1798-ban.

Sydney első épületeit is két, Bristolból származó ember tervezte a 18.-19. században. Az egyik Sir Thomas Lawrence, míg a másik az építészmérnök, Francis Greenway. Mindezek mellett érdemes megemlíteni a graffitiművészt, aki igazi nevét sosem közölte, ezért úgy ismerik az emberek, hogy Banksy. Bristoli születésű még pár híres angol humorista, mint pl. Justin Lee Collins, Lee Evans, és Stephen Merchant. A helyi egyetemen végzett a híres szatíraíró, Chris Morris is.

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Bristol