|  Bristol  |  Történelem  |  Gazdaság és ipar  |  Látnivalók  |  Sport  |  Kultúra  |  Galéria  |  Térkép  |

 

 

 
 
 
Gazdaság és ipar

Mivel Bristol az egyik legfontosabb kikötő az Egyesült Királyságban, nagy múltú árucikk-kereskedelemmel rendelkezik. Legfőbb termék a dohány volt. A város gazdasága nem csak a hajózáson alapul, hanem a média, a számítástechnika, az űrkutatás, és a turizmus is jelentős szerepet játszik. 2004-ben Bristolban az egy főre juttó bruttó jövedelem 9.439 £ volt. Ezzel a 3. helyen áll a GDP-listán az országban (előtte London és Nottingham van), míg Nagy-Britanniában az 5. legmagasabb. A munkanélküliség 2005. decemberében 5,2% volt.

Airbus
Airbus (Foto: flickr by Geoff_B)

Mivel a városnak nem a hajózás a legfontosabb iparága, Bristol a legnagyobb autóimporter az Egyesült Királyságban. Mióta a kikötőt 1991-ben kibérelték, 330£-ot fektettek be, és az éves tonnatartalom 4 millióról, 12 millió tonnára nőtt meg. Az ún. „szolgáltatási szektor” 40 000 embert alkalmaz a városban. A másik fontos iparág, a csúcstechnológiai szektor, amelyből 400 mikroelektronikai cég található itt. Bristol gazdasági életében meg kell jegyezni a Hewlett-Packard nemzeti kutatási intézményeket. Bristol a 7. legnépszerűbb turistahely az Egyesült Királyságban, és a város évente 9 millió látogatót vonz.
 
A 20. században Bristol gépgyártása kiterjedt egészen a repülőgépekig. Ezeket Filtonban kezdték el gyártani, amely a Bristol Aeroplane Company nevéhez fűződik. Ez az iparág a két világháború alatt vált ismertté a városban. Az 1950-es évektől kezdve kezdtek el építeni magángépeket. Továbbá akkor vált népszerűvé a buszgyártás, luxusautók gyártása. 1960-ban a Bristol Cars nevű cég kivált a régebbi, Bristol Aeroplane Company-ből, és magánvállalkozásba kezdett. Székhelye megmaradt Filton.

BAE Systems
BAE Systems (Foto: flickr by velodenz)

Az 1960-as években Filton játszott szerepet az angol-francia Concorde nevű légitársaság projektben. A Concorde összetevőit a brit és a francia gyárakban készítették, így mindkét országban volt egy központja a tervnek; Angliában Filton volt, míg Franciaországban Toulouse. 2003-ban az Air France és a British Airways úgy döntött, hogy szüneteltetik a Concorde további légiközlekedését, és átteszik majd egy múzeumba. 2003. november 23-án a Concorde 216 utolsó repülését láthattuk, ahol a filtoni reptérre szállt le, és úgy tervezik, hogy innen átviszik majd a hamarosan felépülő Légi Múzeumba. 

A helyi gazdaság legfőbb része maradt az űrkutatási ipar. Itt találhatók különböző világűr cégek székhelye, úgy, mint pl. a BAE Systems, az Airbus, és a Rolls-Royce; mindegyik Filtonban helyezkedik el. A légiközlekedés másik részlege, a hőlégballongyártás. Bristolban évente megrendezik a Bristoli Nemzetközi Hőlégballon Fiesztát, amely Európa-szerte is elismert.  A rendezvényt a Cameron Balloons nevű cég támogatja.

 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Bristol